کروماتوگرافی گازی (Gas Chromatography-GC)
دستگاه GC یا کروماتوگرافی گازی یکی از ابزارهای تحلیلی متداول در آزمایشگاهها به ویژه در آزمایشگاه گاز و نفت است که به منظور آنالیز مواد، در حداقل زمان، جهت تعیین خلوص و نسبت اجزا یک ترکیب که طی حرارت دیدن بدون تجزیه شدن تبخیر میشوند، مورد استفاده قرار میگیرند. علاوهبراین دستگاه کروماتوگرافی گازی در صنایع مختلف ازجمله: کشاورزی، غذایی، آرایشی و بهداشتی، محیط زیست و داروسازی کاربرد دارد.
عملکرد دستگاه کروماتوگرافی به این صورت میباشد که نمونه آنالیت معمولا در حالت مایع به سیستم تزریق میشود و اجزای یک نمونه تبخیر شده، با تقسیم بین یک فاز متحرک گازی و فاز ساکن جداسازی میشوند.
فاز متحرک در واقع همان گاز حامل است که حاوی نمونه آنالیت میباشد که گاز حامل باید از نظر شیمیایی یک گاز بیاثر (شامل: هلیوم، آرگون، کربن دی اکسید، نیتروژن و هیدروژن) باشد تا با آنالیت واکنش ندهد، که انتخاب نوع گاز حامل بنابر نوع آشکارساز متفاوت است. فاز ساکن یک جسم جامد جاذب یا لایه نازکی از یک مایع غیر فرار است که به دیواره داخلی ستون یا به صورت پوششی روی سطح گلولههای شیشهای یا فلزی قرار داده شده است.
کروماتوگرافی گازی به دو دسته كروماتوگرافی گاز-مايع (GLC) و كروماتوگرافی گاز-جامد (GSC) تقسیم میشوند. در صورتی که فاز ساکن مایع غیر فرار باشد آن را کروماتوگرافی گازـ مایع گویند و اگر فاز ساکن جسم جامد جاذب باشد، کروماتوگرافی گاز-جامد گویند. اما هر دو به کروماتوگرافی گازی معروف هستند.
شماتیک دستگاه کروماتوگرافی گازی:
قسمتهای مختلف دستگاه کروماتوگرافی گازی:
- سیلندر گاز حامل (Carrier Gas Cylinder)
- محل تزریق نمونه (Sample Injection Chamber)
- ستون (Column)
- محفظههای گرمکن یا آون (Oven)
- آشکارساز (Detector)
- نمایشگر (Displayer)
گاز حامل:
محل تزریق نمونه:
محفظه گرمکن (آون):
آون وظیفه تنظیم دمای ستون را در حین اجرای برنامه دمایی دارد. دمای آون در دو حالت ایزوترمال (Isothermal) و برنامهپذیر (Programing) تنظیم میشود. دمای ستون بهینه کمی بالاتر از نقطه جوش متوسط نمونه است.
در روش ایزوترمال نمونه دارای یک جزء است و یا اجزای نمونه، دارای نقطه جوش نزدیک به هم هستند، در این حالت به آون یک دمای ثابت میدهیم. در روش برنامهپذیر نمونه دارای چندجزء، که دارای نقطه جوشهای متفاوت از هم میباشند، در این حالت باید به آون برنامه دمایی دهیم.
آشکارساز:
- آشکارساز جرمی (MSD)
- نور شعله ای (FPD)
- فتویونیزاسیون (PID)
- هدایت الکترولیتی (ELCD)
- دتکتور نشر اتمی (AED)