کاربرد گازها در صنعت مواد غذایی
سال هاست که از گازهای صنعتی در صنایع غذایی استفاده می شود. گازهایی مانند نیتروژن و دی اکسید کربن به طور سنتی، تقریباً در هر قسمت از زنجیره تامین صنایع غذایی، از نگهداری تا بسته بندی استفاده می شود. اخیراً استفاده از این گازها، عامل مهمی در حفظ کیفیت محصولات غذایی است.
ما، تیم پارسیاگاز با تخصص خود به طیف وسیعی از مشتریان برای افزایش بهره وری و بهبود عملکرد و حفظ کیفیت و ایمنی بالا در صنایع غذایی کمک می کنیم. تولیدات ما شامل گازهای غذایی و مخلوط های گازی است که به طور خاص برای اکثر کاربردها تولید می شود.
همه گازهای درجه بندی شده غذایی پارسیا گاز بالاترین استانداردهای کیفیت را برآورده می کنند و مقررات قانونی استاندارد مربوط به مواد غذایی را رعایت می کنند.

یکی از چالشهای عمده که تولید کنندگان مواد غذایی با آن مواجه هستند، حفظ تازگی محصولات با عمر و ماندگاری بالا است. عدم موفقیت در جلوگیری از فساد مواد غذایی منجر به کاهش درآمد به دلیل نرخهای خرید پایینتر برای مواد غذایی آسیبدیده خواهد شد.
استفاده از نیتروژن در بستهبندی مواد غذایی، یکی از موثرترین راههای کاهش تباهی غذا و بهبود طول عمر است. این مقاله نشان میدهد که چگونه گاز نیتروژن مواد غذایی میتواند برای افزایش بهرهوری در صنعت فرآوری مواد غذایی و نوشیدنیها مورد استفاده قرار گیرد.
- گازهای غذایی و آشامیدنی
گازهای کلیدی مواد غذایی مورد استفاده در صنعت غذایی و آشامیدنی دی اکسید کربن، نیتروژن و اکسیژن هستند.
نیتروژن گازی در انواع سیستم ها و فرایندها در صنایع تولید و بسته بندی مواد غذایی استفاده می شود. نیتروژن که اغلب به عنوان استاندارد صنعت برای حفظ غیر شیمیایی در نظر گرفته می شود، یک گزینه ارزان قیمت و در دسترس است.
- در صنعت سرما سازی برای انجماد مواد غذایی از چه گازی استفاده میشود؟
محصولات غذایی با عبور از مجرای نیتروژن منجمد می شوند. نیتروژن به دلیل اختلاف دمای زیاد، انجماد بسیار سریع را فراهم می کند. خنک کننده برودتی است و در صنعت سرماسازی برای انجماد مواد غذایی استفاده می شود.
- نیتروژن در صنعت مواد غذایی
سال هاست که از گاز نیتروژن با درصد خلوص بالا در زنجیره تامین صنایع غذایی از نگهداری تا بسته بندی استفاده می شود.
برای افزایش ماندگاری محصولات تازه، بسیاری از تولیدکنندگان تصمیم می گیرند فضای بسته بندی را تغییر دهند تا سطوح بالاتری از نیتروژن را شامل شود. از آنجا که نیتروژن گاز بی خطر و بی اثر است، در نتیجه نیتروژن جایگزین بسیار خوبی برای اکسیژن یا گاز مکمل در بسته بندی و تولید مواد غذایی است.
افزایش نیتروژن طراوت را حفظ می کند، از مواد مغذی محافظت می کند و از رشد میکروبی هوازی جلوگیری می کند. چالش اصلی در تغییر فضای بسته بندی این است که برخی از محصولات غذایی برای حفظ رنگ و بافت خود به مقدار کمی اکسیژن نیاز دارند. به عنوان مثال، گوشت های قرمز در صورت محرومیت از اکسیژن، رنگ ناخوشایندی به خود می گیرند. تولیدکنندگان مواد غذایی گاهی اوقات خلوص نیتروژن کمتری را انتخاب می کنند تا محصول آنها برای مصرف کنندگان خوش طعم تر شود.
علاوه بر گوشت و سبزیجات، از نیتروژن با افزایش فراوانی در صنایع قهوه نیز استفاده می شود. به عنوان مثال، گینس به دلیل فوم مخصوص تولید شده توسط گاز نیتروژن شناخته شده است. علاوه بر این، قهوه دم کرده با نیتروژن بسیار محبوب شده است. تولیدکنندگان نوشیدنی که نیتروژن را به محصول خود وارد می کنند باید دارای سطوح خلوص خاصی باشند و از عاری بودن گاز از آلودگی اطمینان حاصل کنند.
از آنجا که نیتروژن یک جزء مهم در حفظ، حمل و نقل و کنترل کیفیت محصولات غذایی و نوشیدنی های تازه است، باید مرتباً آزمایش شود. کاهش سطوح خلوص و آلاینده هایی مانند گاز، ذرات، آب، روغن و میکروارگانیسم ها مستعد است. متغیرهایی که باید در نظر گرفته شوند شامل سیلندرهای نیتروژن و نیتروژن سازها، ساختار سیستم، لوله های توزیع و نوع تماس گاز با محصول است.
استفاده از نیتروژن برای تغییر فضای غذاهای بسته بندی شده مانع از رشد باکتری های هوازی می شود، اما مانع از رشد بی هوازی ها نمی شود. بی هوازی ها میکروارگانیسم هایی هستند که می توانند بدون اکسیژن رشد کنند. این میکروارگانیسم ها می توانند بسیار خطرناک باشند و باید به دقت از آنها محافظت کرد زیرا منجر به فراخوان و بیماری های مصرف کننده می شود.
از آنجا که بی هوازی ها برای رشد به اکسیژن احتیاج ندارند، سیستم های نیتروژن نامناسب می توانند در معرض این نوع آلودگی باشند. بی هوازی های تکلیفی تنها با کمبود اکسیژن کامل رشد می کنند، در حالی که بی هوازی های فرضی می توانند از اکسیژن استفاده کنند اما نیازی به رشد ندارند. باکتری های تهاجمی شامل لیستریا ، E. coli و بوتولیسم هستند.
بیشتر بخوانید: کروماتوگرافی گازی یکی از ابزارهای تحلیلی متداول در آزمایشگاهها
اکسیژن در صنعت مواد غذایی
در صنایع غذایی از اکسیژن برای افزایش ماندگاری مواد غذایی مختلف و تثبیت کیفیت آن ها استفاده می شود. به عنوان مثال از اکسیژن به عنوان گاز محافظ برای محصولات گوشتی استفاده می گردد، در این راستا اکسیژن موجود در بسته بندی ها به جلوگیری از رشد میکرو ارگانیسم بی هوازی کمک می کند و به ماندگاری طولانی مدت رنگ قرمز و طبیعی گوشت کمک می کند.
جاذب های اکسیژن نقش مهمی در حذف اکسیژن محلول، حفظ رنگ، بافت و عطر محصولات غذایی مختلف و مهار مهمی از میکروب های فساد مواد غذایی دارند.
- استفاده از گازهای غذایی در مراحل تولید و بسته بندی منجر به مزایای قابل توجهی مانند موارد زیر می شود:
- محصولات تازه با ویژگی های برتر ارگانولپتیک؛
- ماندگاری بیشتر و در نتیجه فروش بیشتر محصولات مربوطه؛
- حجم تولید بیشتر با همان هزینه ثابت؛
- بهینه سازی چرخه های بهره وری؛
- کاهش تلفات محصولات از طریق دور انداختن محصولات غذایی؛
- کیفیت برتر و سطوح ایمنی مواد غذایی؛
- کاهش هزینه های تولید؛
- توانایی دستیابی به دسترسی بیشتر و گسترش توزیع بازار.
- انجماد شدید، انجماد I.Q.F. و پوشش سطحی (پوسته سخت)
- سرد و یخ کردن مواد غذایی برای بهتر آسیاب یا خرد کردن
- بسته بندی مواد غذایی در فضای محافظت شده
- سرپوش در مخازن ذخیره سازی برای جلوگیری از هجوم واکنش های شیمیایی
- بی تحرکی و تحت فشار قرار دادن فضاهای بالای ظروف (قطرات نیتروژن)
- حذف اکسیژن از مایعات آشامیدنی
- خوشبو کننده روغن های خوراکی
- انجماد و خشک شدن
- حمل و نقل پنوماتیک مواد قابل اکسیداسیون
- درمان های ضدعفونی و بخور دانه
- بسته بندی مواد غذایی در فضای محافظت شده
- آب گازدار و نوشابه
- حمل و نقل کالاهای فریز شده
- گیج کردن گوسفندان
- استخراج روغن ها، عطرها و اسانس های مواد غذایی
- کود و کود کربنیک در گلخانه ها
- کنترل pH
- تمیزکردن تسمه نقاله و قالب ها
- نگهداری و نظافت چاه های آب
- اکسیژن رسانی به مزارع پرورش ماهی
- بیوپرومانتیشن
- بسته بندی مواد غذایی در فضای محافظت شده
- ضدعفونی و عقیم سازی با ازن (O3)
- تصفیه بیولوژیکی فاضلاب
- تصفیه آب از فرآیندهای صنعتی (O3)
- آرگون، در صنعت شراب سازی و بسته بندی مواد غذایی
- هیدروژن، در فرآیند هیدروژناسیون برای چربی ها
- اکسید نیتروژن برای استفاده در غذا
- اتیلن برای رسیدن میوه