گاز نیتروژن یا همان Nitrogen، در زبان انگلیسی، و ازت یا همان Azote، در زبان فرانسوی یکی از عنصرهای موجود در جدول تناوبی عنصر ها است، که با علامت شیمیایی N و عدد اتمی 7 شناخته می شود. نیتروژن به صورت یک گاز، نافلز، بیرنگ، بی بو، بیمزه، دو اتمی است که حدود چهار پنجم از اتمسفر کره زمین که درصدی حدود 78 درصد می شود را اشغال کرده است.
این عنصر جزو عناصر اصلی در بافتهای زنده است و ترکیبهای مهمی مانند آمونیاک، اسید نیتریک و سیانیدها از این عنصر ساخته می شوند.
محصول نیتروژن تولید شده در این مجموعه با کنترل کیفی لحظه ای در مشخصات جدول بالا قابل سفارش می باشد.در صورت درخواست خلوص دیگر امکان فراهم سازی آن در کوتاه ترین زمان ممکن میسر است.
نیتروژن مایع که به طور خلاصه با نام LN2 شناخته میشود، حالت مایع گاز نیتروژن خالص است. نیتروژن مایع از تقطیر جز به جز هوا ساخته میشود و به طور معمول در شرکت ها و کارخانههایی که گازهای CO2و O2 را تولید میکنند ساخته میشود. نیتروژن مایع 20 درصد سبکتر از حجم آب است.
تقریبا بیشتر افراد تعریف گاز نیتروژن را میدانند. نیتروژن یک عنصر غیر فلزی است که در گروه پانزدهم جدول تناوبی قرار دارد. این گاز یکی از گازهای غیرفعال است که دارای 5 الکترون در جو است. و به عنوان گازی شناخته میشود که به سختی در آب حل میشود، زیرا مشتعل نمیشود و نمیتواند با سایر گازها یا عناصر برهم کنش داشته باشد. همچنین یکی از گروههای گازهای غیر فلزی است. عدد اتمی این عنصر 7 و دارای وزن اتمی 14 است. دمای ذوب این عنصر حدود /209- درجه سلسیوس و نقطه جوش آن 8/195- درجه سلسیوس است.
قیمت هر گاز نیتروژن در انواع مختلف صنعتی و آزمایشگاهی به مقدار حجم سیلندر و یا کپسول، نوع نیتروژن به کار رفته، نحوه حمل و نقل، نحوه تحویل گاز نیتروژن، مقدار خالص بودن، کیفیت آن و موارد دیگر بستگی دارد.
نیتروژن در نگهداری مادههای غذایی
گاز نیتروژن میتواند با کمک گاز کربن دی اکسید جوی را در محیط اطراف مادههای غذایی ایجاد کند که کمتر از قبل با اکسیژن در تماس باشند و ماندگاری آنها را بالاتر برده و از این طریق باعث تازه ماندن آنها شود.
نیتروژن در غواصی
از بعضی از گازهای تنفسی که از ترکیب اکسیژن و نیتروژن ساخته میشوند، میتوان برای غواصی کردن در آبهای کم عمق استفاده کرد. برای آبهای عمیق به جای نیتروژن از ترکیب گاز هلیوم با اکسیژن استفاده میکنند.
نیتروژن در داروسازی
از نیتروژن در صنعت داروسازی به طور گستردهای استفاده میشود. در اصل از این ماده در بیشتر مادههای دارویی استفاده میشود.
کاربرد نیتروژن در صنعت ساخت و ساز
از نیتروژن مایع در ساخت تونل ها و منجمد کردن زمین های مرطوب استفاده میشود. ویژگی خنک کنندگی نیتروژن برای ساخت اتصال ها نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد نیتروژن در صنایع الکترونیک
از نیتروژن در پردازندههای کامپیوتری استفاده میکنند تا مانع بالا رفتن حرارت و آسیب دیدن آنها شوند. از نیتروژن برای سیستم اطفا حریق در تجهیزات تکنولوژی استفاده میشود. همچنین از گاز نیتروژن برای آشکارسازی اشعه ایکس استفاده میکنند.
کاربرد نیتروژن در صنایع فولاد
از نیتروژن در صنعت فولادسازی نیز استفاده میکنند. نیتروژن تحت عنوان گاز پاک کننده در این صنعت استفاده میشود. کاربردهای مختلف دیگر این گاز در صنعت جلوگیری از اکسایش و گاز محافظت در جوشکاری است. از این گاز برای ساخت جو بیاثر در ریختهگری فولاد و دیگر فلزهای مذاب استفاده میشود.
دیگر کاربردهای گاز نیتروژن:
از گاز نیتروژن در مقدار کم و برای پرکردن بعضی از لامپ های مختلف استفاده می شود، همچنین در لامپ های رشته ای از آرگون به عنوان انتخاب ارزان تر نسبت به نیتروژن استفاده می شود.
حتما بخوانید: کاربردهای نیتروژن به صورت گاز و مایع
نیتروژن مایع یکی از کاربردی ترین گازهای مورد استفاده در دنیا است. در متن زیر به بعضی از کاربردهای این محصول اشاره می کنیم:
نیتروژن مایع دارای مخزنهای مختلفی است و قبل از خرید باید در نظر بگیرید که میخواهید برای چه کاری از آن استفاده کنید. برای این که مخزن مورد نیازتان را مشخص کنید باید هدف خود از خرید این محصول را تعیین کنید، زیرا انتخاب کردن حجم مخزن بسته به هدف شما، تاثیر بالایی بر روی قیمت گاز نیتروژن مایع میگذارد. حجم این مخزنها از نیم لیتر الی 300 لیتر است و در صنایع مختلفی استفاده میشود.
همان طور که واضح است هرچه مخزن بزرگتر باشد قیمت گاز نیتروژن مایع نیز بیشتر است. علاوه بر حجم مخزن، قطر دهانه مخزن نیز، بر روی قیمت این محصول تاثیر می گذارد، چرا که مخزنها با دهانه بزرگتر سریعتر احتیاج به پر شدن پیدا می کنند و به همین علت قیمت های پایینی را دارند.
در کنار خصوصیات دیگر، کاربرد مخزن نیز تاثیر زیادی بر روی قیمت آن دارد و بسته به کاربرد و هدفی که دارید ممکن است قیمت های مختلفی به شما ارائه شود.
نیتروژن مایع کاربردهای بسیار زیاد و متنوعی را دارد که این کاربردها به علت دمای سرد و میزان واکنش پذیری پایین در آن به وجود آمده اند. از جمله مهم ترین کاربردهای نیتروژن مایع می توان به موارد پایین اشاره کرد:
قدرت نیتروژن مایع بسیار زیاد است و اگر موارد احتیاطی را رعایت نکنید ممکن است باعث ایجاد خسارت و آسیب های زیادی شوید.
برای مثال به علت اینکه سریعا به جوش میآید در هنگام منتقل شدن مرحله مایع به گاز میتواند سریعا فشار زیادی را به وجود بیاورید. همچنین ازت را در ظروف سربسته نباید قرار دهید چرا که ممکن است باعث ترکیدن و یا منفجر شدن آن شود.
همچنین با اضافه کردن مقدار زیادی نیتروژن به هوا مقدار اکسیژن هوا کم شده و ممکن است باعث خفگی و در نهایت مرگ فرد شود. از این نوع گاز در مکان هایی با تهویه مناسب استفاده کنید.
نیتروژن مایع در پزشکی کاربردهای زیادی دارد و بسیار مهم است از جمله این کاربردها می توان به صورت مختصر به موارد پایین اشاره کرد:
نیتروژن مایع در حجم های زیاد به کمک فشرده کردن، سرمایش و منبسط سازی هوا تولید می شود. این روند به این صورت است که حرارت موجود در هوا را می گیرد و تا موقعی که هوا به مایع تبدیل شود آن را تکرار می کنند و بعد از آن از گازهای تراکم شده در هوا از تقطیر جز به جز نیتروژن مایع را تولید می کنند.
شما می توانید نیتروژن مایع را از کارخانه ها، شرکت های تولید کننده نیتروژن مایع، که شرکت پارسیاگاز نیز از بهترین این شرکت ها میباشد به صورت حضوری، تلفنی و یا ثبت سفارش در سایت در مقدار مورد نظر خود بخرید. همچنین حتما هنگام خرید نیتروژن مایع تجهیزات جانبی مانند دستکش های برودتی را نیز تهیه کنید.
شرکت پارسیا گاز آسیا فراز در سال ۱۳۹۰ با هدف تولید و توزیع نیتروژن، اکسیژن، آرگون به صورت مایع و گاز و گازهای ترکیبی با خلوص آزمایشگاهی در استان تهران تاسیس گردید.