لاستیک ها بخش مهمی از وسایل نقلیهای هستند که ما برای حمل و نقل استفاده میکنیم و حفظ آنها برای ایمنی مناسب بسیار حائز اهمیت است.
لاستیک ها معمولاً با هوای فشرده پر میشوند که این هوا تقریباً از٪ 78 نیتروژن (N2)، % 21 اکسیژن (O2) و٪ 1 سایرگازها تشکیل شده است. از آنجایی که همه گازها هنگام گرم شدن منبسط و هنگام سرد شدن منقبض میشوند، فشار باد لاستیک ها با تغییر دما افزایش و کاهش مییابد.
باتوجه به اینکه بیشترین درصد هوا را نیتروژن تشکیل میدهد، این سوال پیش میآید که پر کردن لاستیک ها تنها با نیتروژن چه تفاوتی با پرکردن لاستیک با هوا دارد؛ قبل از اینکه به مزایای پر کردن گاز نیتروژن در لاستیک خودرو بپردازیم، باید بدانید که این گاز چه نوع خاصیتی نسبت به سایر گازها دارد. به عبارت سادهتر نیتروژن یک گاز بی اثر، غیر سمی، غیر قابل اشتعال، بی مزه، بی بو و بی رنگ است.
حتما بخوانید: روش های استخراج گازهای موجود در هوا
درحالیکه استفاده از نیتروژن برای باد کردن لاستیکهای خودرو دارای فواید زیادی است، اما معایبی نیز دارد. در زیر به برخی از معایب پر کردن لاستیک ها با نیتروژن اشاره شده است.
گران بودن: یکی از معایب اصلی استفاده ازنیتروژن، قیمت بالای این گاز است.
در دسترس بودن: ممکن است نیتروژن در همه جا به راحتی در دسترس نباشد.
تعمیر و نگهداری: لاستیک های پر از نیتروژن باید به درستی حفظ گردد، با شروع استفاده از نیتروژن نمیتوان از هوا برای پر کردن لاستیک ها استفاده نمود؛ به این دلیل که اگر نیتروژن با هوای معمولی مخلوط شود خواص مفید خود را از دست میدهد.
حتما بخوانید: کاربرد نیتروژن و سایر گازها در صنعت حمل و نقل
شرکت پارسیا گاز آسیا فراز در سال ۱۳۹۰ با هدف تولید و توزیع نیتروژن، اکسیژن، آرگون به صورت مایع و گاز و گازهای ترکیبی با خلوص آزمایشگاهی در استان تهران تاسیس گردید.