فرآیند پاکسازی نیتروژنی
بالا بردن استانداردها و کیفیت ایمنی
گازهای صنعتی نقش مهمی در صنایع شیمیایی دارند و کاربردهای کلیدی آنها شامل پاکسازی، نگهداری، اقدامات ایمنی و حفاظت از محیط است؛ که پاکسازی شامل افزودن یک گازخنثی (معمولاً نیتروژن) برای جابجایی گازهای نامطلوب میباشد.
پاکسازی نیتروژنی(Nitrogen purging)
در پاکسازی نیتروژنی به طور گستردهای برای حذف ناخالصیهای گازی و غیرگازی نامطلوب و خطرناک، از سیستمهای تولیدی با استفاده از گاز نیتروژن استفاده میشود. این فرآیند برای عملیات روزانه در طیف وسیعی از صنایع مانند صنایع شیمیایی، دارویی، نفت و گاز ضروری است. این صنایع معمولاً با محیطهای مستعد رطوبت ناخواسته، گاز خطرناک و اکسیژن مرتبط هستند. مهندسان میتوانند بهطور موثر این ناخالصیها را با فرآیند پاکسازی نیتروژنی جابجا کنند و یک فضای پایدار ایدهآل برای عملیات صنعتی ایمن ایجاد کنند.
چرا از نیتروژن برای پاکسازی استفاده میشود؟
نیتروژن کاربردهای گستردهای در صنعت دارد و بسته به کاربرد میتوان از آن برای کارها و اهداف بسیار متعدد استفاده کرد. نیتروژن تقریباً %78 از جو را تشکیل داده و آن را به راحتی در دسترس قرار میدهد. علاوهبر این، به دلیل خاصیت خنثی و غیرقابل احتراق، این گاز برای جابجایی ناخالصیهای گازی قابل احتراق که باعث ایجاد جو ناپایدار و بالقوه قابل اشتعال میشوند، ایدهآل است. به عبارت دیگر، نیتروژن میتواند رطوبت، اکسیژن و سایر آلایندههایی را که در فرآیندهای صنعتی ایجاد خطر میکنند، به حداقل برساند.
حتما بخوانید: روش های استخراج گازهای موجود در هوا
چهار سیستم پاکسازی نیتروژنی
عوامل مختلفی بر انتخاب سیستم پاکسازی نیتروژنی در کاربردهای صنعتی مختلف تأثیر میگذارند، از جمله ماهیت تجهیزات صنعتی (به عنوان مثال، شکل و نوع) و الزامات و ترجیحات اپراتور.
چهار سیستم پاکسازی نیتروژنی ضروری که در کاربردهای صنعتی گنجانده شدهاند عبارتند از:
- پاکسازی رقیق
- پاکسازی جابجایی
- روش وکیوم نگهدارنده فشار
- انتقال مایع تحت فشار
1) پاکسازی رقیق
پاکسازی رقیقسازی به حذف ناخالصیهای گازی نامطلوب از سیستمهای پیچیده صنعتی مانند راکتورها، ستونها و کورهها کمک میکند. این سیستم پاکسازی نیتروژنی شامل مخلوط گاز نیتروژن با سایر آلایندههای گازی ازطریق نقطه خروجی که تا حد امکان دور از ورودی گاز قرار دارد خارج میشوند. سپس اپراتورها این مخلوط حاصل را ازسیستم صنعتی خارج میکنند. نتیجه نهایی این سیستم پاکسازی نیتروژنی شامل یک سیستم صنعتی بی اثر و عاری از خطر است.
2) پاکسازی جابجایی
پاکسازی جابجایی برای سیستمهای صنعتی سادهتر و مقاطع، مانند خطوط لوله، ایدهآل است. این تکنیک ساده شامل یک جزء تمیزکننده بنام Pig است که حرکت آن در سیستم صنعتی باعث حذف مواد نامطلوب میشود. با کمک نیتروژن تحت فشار، اپراتورها Pig را از داخل کانالهای لوله هدایت میکنند و محتویاتی مانند ناخالصیهای گازی و ذرات عاری میشوند. پاکسازی جابجایی به طور قابل توجهی نیاز به مخلوط گاز نیتروژن با سایر اجزای سیستم صنعتی را به حداقل میرساند. با اینحال، حجم نیتروژن مورد نیاز سیستم پاکسازی برای پاکسازی کارآمد به ظرفیت لوله بستگی دارد.
3) روش وکیوم نگهدارنده فشار
این سیستم پاکسازی نیتروژنی شامل شستشوی یک سیستم صنعتی با استفاده از یک مخزن نیتروژن تحت فشار است. این سیستم پاکسازی امکان ترکیب نیتروژن تحت فشار با سایر محتویات و در نهایت رقیق شدن و خروج مخلوط حاصل از دریچه را فراهم میکند. اپراتورها این فرآیند را تا زمانی که سیستم یا تجهیزات صنعتی به استاندارد قابل قبول برسد تکرار میکنند. برخلاف پاکسازی جابجایی، حجم نیتروژن مورد نیاز برای این روش به تعداد دفعاتی که اپراتور این فرآیند را تکرار میکند بستگی دارد.
4) انتقال مایع تحت فشار
اپراتورها معمولاً به دلیل محدودیت فضا یا وجود موادی که بر راندمان پمپ تأثیر منفی میگذارند، سیستمهای پاکسازی انتقال فشار مایع را انتخاب میکنند. در این سیستم، گاز نیتروژن حرکت سیال را با تحت فشار قرار دادن فضای بالای یک ظرف، هدایت میکند و در نتیجه مایعات نامطلوب بدون پمپهای فشار به اندازه کافی حذف میشود. علاوهبراین، این روش پاکسازی به طور قابل توجهی احتمال اکسیداسیون را که معمولاً با انتقال مایع بین دو مخزن مرتبط است، محدود میکند.
درحالی که متداولترین گازهای پاکسازی شامل نیتروژن و دیاکسیدکربن میباشد سایر گازهای بیاثر مانند آرگون یا هلیوم ممکن است مورد استفاده قرار بگیرند؛ زیرا این گازها (نیتروژن و دیاکسیدکربن) ممکن است با در معرض قرار گرفتن گرد و غبارهای ریز از فلزات سبک خاص در واکنش شیمیایی قرار گیرند.
حتما بخوانید: کاربردهای نیتروژن به صورت گاز و مایع